top of page
Ara

Bitkiler için kullanılan ‘Ay Takvimi’nden haberdar mısınız?


Eskilere olan dönüş, doğayla ilişki kurma çabaları gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Kendi besinimizi üretme fikri bizi heyecanlandırarak, balkonlarımızın küçük domateslerle, kolay yetiştirilebilen ve yenen otlarla süslenmesini sağlıyor. Peki bitkilerinizden verim alabilmek için neler yapıyorsunuz?


Sulama, besin verme ve bakım gibi temel ihtiyaçların yanında geçmişten canlanan sistemler de var. Çok uzun zamanlar önce günlük yaşantısını doğanın işaretlerine göre ayarlayan insanoğlu, unutulmaya yüz tutan gelenekleri yeniden su yüzüne çıkarıyor. Ay takvimine göre bahçıvanlık bu eski geleneklerden biri.


Tarla ve bahçelere ekilen bitkilerin, ay döngüsünü takip ederek gözlenmesiyle oluşturulan sistem, bitkilerin ve onların gelişmesini sağlayacak en verimli işlemlerin zamanına işaret ediyor. Bahçıvanlık aşamalarını ayın evrelerine göre ayarlayarak uygulayabileceğimiz, deneyip geliştirebileceğimiz bir miras niteliğinde.


Ay takvimine göre bahçıvanlık, Ay’ın dünya üzerindeki etkilerinden faydalanarak verimliliği yükselten ve ekim sürecinde yaşanan olumsuzlukları en aza indiren bir takip ve uygulama sistemidir. Haşerelerden uzak, verimli bir hasat dönemi için siz de deneyebilir, sonuçları bizimle paylaşabilirsiniz.



Ay’ın evreleri


28 gün süren Ay döngüsünün 14’er günlük iki evresi vardır:


Yükselen Ay:

İlk 14 günlük evre ‘büyüme’ evresidir, yeni ay ile başlayıp dolunay ile biter.


Alçalan Ay:

İkinci 14 günlük evre ‘küçülme’ evresidir, dolunay ile başlayıp yeni ay ile biter.



Sol tarafta Ağustos ayının evrelerini görebilirsiniz.

Her ay gün gün izlenecek ay takvimi bize hangi tip bitkilere hangi tip işlemlerin uygun olduğunu gösteriyor.

Büyüme evresinde ayın çekim kuvveti bitki özlerini etkileyerek yükseltir ve yapraklanma hızlanır. Ağaçlar, çimler, yenebilen otlar, laleler ve iç mekan bitkileri bu etkiden dolayı daha hızlı büyür. Yükselen ayda tohum ekmek, sulu meyve için aşılama yapmak, çiçekli ve yapraklı sebzelerin bakımı için uygundur.

Küçülme evresinde bitki özleri toprağa doğru hareket ettiği için, bu evrede toprakla ilgili işler yapmak daha uygun hale gelir. Toprak temizliği, çapalama, ekolojik gübreleme gibi faaliyetler daha verimli ve kalıcı olacaktır. Kök sebzelerin hasat edilmesi, yumru ve soğanların topraktan çıkarılması ve daldırarak çoğaltma bu evreye uygun işlemlerdir. Ayrıca bitkileri budama ve fidanları şaşırtma dönemidir.

Her ay belli mecralarda Ay döngüsüne göre bitkilerin bakım ve dikimleriyle ilgili ayrıntılı bilgi veren takvimler bulunuyor. Siz de bir tanesine göz atıp hemen denemelere başlayabilirsiniz.




356 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page