Saksı temizliği, çiçeklerinizin ve bitkilerinizin sağlıklı büyümeye devam etmesi için oldukça önemli. Bu yüzden daha önce kullanılmış saksılara yeni çiçek ekerken ya da toprak değişimi yaparken saksılarınızı detaylıca temizlemeniz gerekiyor. İşte, saksı temizliği için ipuçları…
Rengarenk saksı çiçekleriniz ve bitkileriniz, temiz bir saksının içinde çok daha sağlıklı büyüyebilir. Önceden kullanılmış saksıları temizlemeden tekrar kullanmak, saksının içindeki bakteri ve mantar gibi mikroorganizmalar nedeniyle yeni ektiğiniz bitkilerin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla saksılarınıza da çiçekleriniz gibi özenle bakmanız gerekir. Siz de doğru yöntemleri uygulayarak saksılarınızı temizleyebilir, tekrar tekrar güvenle kullanabilirsiniz.
Önce Hazırlanın
Bitki ve çiçek saksısı temizliği yaparken üzerinizin ve etrafın bir miktar kirlenmesi doğal. Bunun için gözden çıkarabileceğiniz birkıyafet ya da önlük giyebilirsiniz. Ayrıca bahçe eldiveni ve gözünüze toprak kaçmasını engellemek için koruyucu gözlük de takmanız gerekiyor. Tabii ortaya bolca toprak ve toz çıkacağı için bu işlemi balkon, bahçe gibi bir yerde yapmakta fayda var. Eğer saksı temizleme işlemini ev içinde yapmanız gerekiyorsa yere gazete kâğıdı ya da muşamba gibi bir örtü sererek önlem alabilirsiniz.
Saksı Üzerindeki Kirleri Temizleyin
Plastik saksı ya da seramik saksı farkı olmaksızın saksı temizliği için ilk adım önceki çiçek ve bitkilerden kalan toprağı, mineral atıkları temizlemek. Bunun için bir fırçadan yardım alabilirsiniz. Fırçayla saksınızın içindeki ve dışındaki toprağı iyice temizleyin. Saksının dibinde kalan ve bir önceki topraktan gelen beyaz kalıntılar, esasında tuz minerali. Onları da diğer aşamalara geçmeden önce fırça yardımıyla olabildiğince temizlemeniz gerekli.
Saksıları Dezenfekte Edin
Plastikten terakotaya, saksı çeşitleri içindeki mikroorganizmaları çok basit bir yöntemle yok ederek mantar gibi olası enfeksiyonlardan arındırabilirsiniz. Saksıya yeni ekilecek bitkiler ve saksı çiçekleri için bu adım çok önemli. Bunun için geniş bir kap içerisindeki suya 3 birim su ve 1 birim sirke katın. Saksılarınızı bu sirkeli karışım içerisinde beş dakika bekletin. Çıkardıktan sonra su ile iyice durulayın ve kurumaları için mümkünse güneş gören bir yere bırakın.
Çamaşır Suyundan Destek Alın
Saksılarınızı dezenfekte etmenin bir diğer yolu ev hijyeni için kullandığınız çamaşır sularından faydalanmak. Bu yöntemi uygulamak için çamaşır sulu bir çözelti hazırlamanız gerekiyor. Öncelikle kullandığınız ürünün etiketinde yer alan her türlü uyarıya harfiyen uyduğunuzdan emin olur. 1 birim çamaşır suyu ile 9 birim suyu bir araya getirerek çözeltinizi oluşturun. Saksılarınızı bu çözeltinin içinde 10 dakika beklettikten sonra çıkarıp akan suyun iyice durulayın.
Saksılarınızı bekletirken her yerlerinin suya temas ettiğinden emin olmak için üzerlerine taş gibi ağır bir nesne koyabilirsiniz. Durulama aşamasında saksı modelleri arasında farklı yöntemler uygulamanız gerekebilir. Plastik saksılar çamaşır suyunu absorbe etmeyeceği için onları durulamak için temiz suya batırıp çıkarmak yeterli olabilir. Ancak bu yöntemi seramik saksı üzerinde uyguladığınızda akan su altında iyice durulamanız gerekiyor.
Kalan Kirleri Temizleyin
Saksınızın içinde ufak tefek de olsa hala toprak kalıntıları ya da başka kirler varsa bulaşık deterjanıyla köpürterek yıkayabilirsiniz. Bulaşık süngerinin telli kısmını kullanarak inatçı ve yapışkan kirleri söküp atmayı deneyebilirsiniz. Ardından saksılarınızı iyice durulayarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Durulama aşamasında bahçe ya da balkon hortumundan gelen tazyikli sudan faydalanmak daha etkili bir sonuç verebilir.
Comments